Passzív hallgató - diákmunka
Vissza
Passzív hallgatók is vállalhassanak diákmunkát

Jelenleg az iskolaszövetkezetek nem tudnak annyi diákmunkást kiközvetíteni, mint amennyire igény lenne, mondta a Metropolnak Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke.


Ezért szeretné elérni a szervezet, hogy azok a hallgatók is vállalhassanak diákmunkát, akik tanulmányaikat átmenetileg felfüggesztették. Erre jelenleg egy jogszabályi megfogalmazás szerint nincs lehetőség, de minimális módosítással a helyzet változhatna.

A DiákÉSZ felmérése szerint a passzív hallgatók 75-80 százaléka épp a pénzhiány miatt szünetelteti tanulmányait, viszont csak 17 százalékuk tud legális munkahelyen elhelyezkedni, így nekik is nagy segítség lenne a módosítás.

20 ezer passzív hallgatónak azonnal tudnának az iskolaszövetkezetek munkát adni – most ugyanis éppen ekkora a kereslet.

Egyre többen vállalnak tanulmányaik közben munkát tapasztalatszerzés céljából, azon a területen, ahol később dolgozni szeretnének, akár azért hogy végzés után az adott cégnél könnyebben tudjanak elhelyezkedni. A lap szerint dupla annyi esélye van elhelyezkedni valakinek, aki már rendelkezik munkatapasztalattal.